A MacBook töltő helyes használta

 

Az elektronika védelme

MacBook töltő egység védelmeSok MacBook tulajdonos nagyon vigyáz a számítógépére és annak töltőjére. Néha azonban előfordul, hogy az óvatos használat ellenére is tönkre megy a hálózati adapter, ugyanis, ha hírtelelen feszültségingadozás éri, vagy a megszokottnál jobban felmelegszik a készülék, az meghibásodhat. Az elektronika előrelátó tervezésének hála ilyen esetekben maga a számítógép nem sérül. Általában nem tapasztalható semmilyen külsérelmi nyom, a töltő egyszerűen nem funkcionál többé.
Ez ellen sajnos nem sokat tehet a felhasználó, de az alábbi tippek alkalmazásával talán megelőzhető a baj:

 • Csak megbízható konnektort használjunk, mellőzzük az autóban, aggregátoron, vonaton vagy repülőgépeken található áramforrásokat!
 • Üzem közben hagyjuk, hogy a lehető legjobb szellőzés érje a töltőt, ne takarjuk le semmivel!
 • Először a hálózatba csatlakoztassuk a töltőt és csak ez után illesszük a számítógéphez!
 • Lehetőség szerint túlfeszültség elleni védelemmel ellátott elosztót használjunk! (Ennek beszerzése csupán néhány ezer forintos kiadás, de mindenképpen ajánlott!)

 

MagSafe csatlakozó használata

Az alábbi tanácsok betartásával elkerülhetjük a vezeték sérülését és meghosszabíthatjuk a MagSafe adapter életét.

 

 • A MacBook töltő csatlakozóját mindig a MagSafe konnektort megfogva húzzuk ki a gépből!

MacBook töltő kihúzása

 

 

 • Fel-, le-, vagy oldalirányba billentve is leválasztható a MacBook töltő a számítógépről.

MacBook töltő kipattintása felfeléMacBook töltő lefelé billentése

MacBook töltő balra billentéseMacBook töltő jobbra billentése

 

 

 • Az alábbi módszerek rendkívül károsan befolyásolják a vezeték élettartamát, ezért ne a húzzuk, vagy rángassuk kábelt se hátrafelé, sem pedig oldal irányba!

A MacBook töltő meghibásodhatNe így húzzik ki a MacBook töltőt a gépből

 

Forrás: http://support.apple.com/kb/HT1453


 

MagSafe csatlakozóA MagSafe öt darab tüske segítségével kapcsolódik a számítógéphez, melyek szabadon ki és be mozoghatnak. Ezeket egy-egy rúgó igyekszik visszanyomni az alapállapotukba. Mivel nagyon kis alkatrészekről beszélünk, egy kis szennyeződés hatására a tüskék megszorulhatnak. Ha nem tökéletes a kapcsolat a számítógéppel, akkor üzem közben hő fejlődik, és ettől a rúgók meghibásodhatnak. Ennek következtében mégrosszabb lesz a kapcsolat és végül megáll a töltés. Az alábbi képen levő legalsó MagSafe csatlakozó normális állapotú, a többi meghibásodott.

 

Miután megtörtént a baj, a felhasználó már nem tehet semmit, azonban megelőzhető a folyamat. Arra alkalmas tisztító folyadékkal (pl. WD-40, kontakt spray, tiszta alkohol) tisztítsuk meg a csatlakozót és a MacBook töltő aljzatát. Indőnként ellenőrizzük, hogy az összes tüskét egyforma erővel nyomható-e be!

A számítógép csatlakozója mágneses, ezért könnyen rátapadhatnak különféle fémdarabok. Ezeket mindenképpen el kell távolítani, mert jelentősen ronthatják a MagSafe csatlakozó élettartamát!

MagSafe csatlakozó tisztítása MacBook MagSafe csatlakozó

 


 

A vezeték használta

Habár a MagSafe hálózati adaptert arra tervezték, hogy együtt lehessen szállítani a számítógéppel, bizonyos használati módok következtében a vezeték elhasználódhat, vagy megsérülhet. A MacBook töltő vezetéke más kábelekhez hasonlóan egyre gyengül és törékennyé válik, ha gyakran ugyan azon a helyen hajlik. A következő tanácsok segítségével meghosszabíthatjuk a töltő élettartamát.

A legfontosabb, hogy redszeresen ellenőrizzük a vezetéket, a csatlakozókat, és magát a töltőt. Ha hurtkot, törést, vagy egyéb sérülést találunk, ne használjuk tovább!

 

 • A kábelt mindig tekerjük fel és le úgy, hogy közben az adaptert fogjuk a másik kezünkkel!

MacBook töltő vezeték feltekerése

 

 • Ha a művelet közben a töltő súlya húzza a vezetéket, akkor az könnyen megsérülhet.

MacBook töltő vezeték feltekerése helytelen módon

 

 • A kábel intenzív és éles szögben történő megtörése idővel tönkreteheti azt. A két legsérülékenyebb terület, a vezeték két végén található. Ezeken a pontokon tapasztalható leghamarabb a sérülés.

MacBook töltő törésMacBook töltő MagSafe melletti törés

 

 • Ha a MacBook töltőt az érintett helyeken lazán és szabadon hagyjuk, akkor ezzel biztosíthatjuk a hosszabb élettartamot.

MagSafe töltő helyes használata

 

 

 • A MacBook számítógépcsalád MagSafe csatlakozója a gépek bal oldalán található. Ha a helyzet azt kívánja, hogy a töltő kábelének mégis jobb oldalra kell mennie, akkor a vezetéket a gép mögött vezessük el és ne alatta. Mindig győződjünk meg arról, hogy a vezeték laza.

MacBook töltő kábele a gép mögöttMacBook töltő kábele a gép alatt

 

 • Minden esetben hagyjuk szabadon a MacBook töltő környezetét. Számos eszköz, mely kapcsolatba kerülhet a vezetékkel, súlyosan károsíthatja azt. Ha például egy irodai szék kerekével áthajtunk a kábelen, akkor annak belső szerkezete komoly sérüléseket szenvedhet. Óvjuk a MacBook töltő minden részét a háziállatoktól, gyerekektől, komolyabb hőforrásoktól és a nedvességtől is!

MacBook töltő a kerék alatt

 

 • A "szárnyak", melyek MacBook töltő részét képezik, lehetővé teszik, hogy a kábel kis helyet foglaljon az adapteren. Fontos megemlíteni, hogy a helytelen tárolás következtében megtörhet a vezeték és leeshetnek a "szárnyak" is. Feltekerés közben figyeljünk arra, hogy a kábel végeit ne tegyük ki túlzott terhelésnek, vagy éles hajlításnak! Csak lazán ... ! :)

 

MacBook töltő hibás feltekerésMacBook töltő helyes használat

Forrás: http://support.apple.com/kb/HT1630

 

 

 

Megjegyzés

 • Az alábbi leírás a MacBook, MacBook Pro, MacBook Air tipusú gépek töltőire egyaránt vonatkozik.
 • Egyes részek kivételével iBook és PowerBook modellek esetén is érvényes.
 • Az információk nagyrészt az Apple Inc. hivatalos weboldaláról származnak, de nem garantálják a töltők korlátlanul hibamentes működését.

 

Elérhetőségek

Erős Attila

info [kukkacc] powermaci.hu

powermaci

 

 
 

FIGYELEM!

 • A javítás során a töltő nem szenved esztétikai sérülést.
 • Kifinomult módszerekkel, professzionális szerszámokkal és kiváló kellékanyagokkal dolgozunk.
 • Csak olyan töltőket áll módunkban kicserélni, vagy javítani, melyek nem estek még át „barkácsoláson”.

A fenti kitételek biztosítják a kifogástalan minőséget ügyfeleink számára.

 

A rendelés menete

Az alábbi űrlap segítségével, kérem adja meg adatait és a hibás töltő állapotának leírását.

 • Telefonszáma megadásával a lehető leghamarabb fel tudjuk Önnel venni a kapcsolatot, így a mező kitöltése ajánlott, de nem kötelező.
 • A postacím abban az esetben szükséges, ha a javított töltőt csak postai úton tudjuk Önhöz eljuttatni.

 

Fontos! Az Ön által megadott adatokat semmilyen formában nem adjuk tovább harmadik félnek!

Az űrlap elküldését követően felkeressük ajánlatunkkal, valamint egyeztetjük a további teendőket.

Hosszú élettartam

Mielőtt elkezdené használni a javított töltőt, kérem tanulmányozza az alábbi oldalt és tegye meg a szükséges lépéseket a töltő hosszú élettertama értekében!

Helyes használat

Árajánlat kérés

Töltő adatai
Kapcsolattartó adatai
Admin